Home

“Er enhet blant kristne mulig?

17. september 2011

’Er enhet blant kristne mulig?’ 

Ja, så absolut er enhed blandt kristne mulig! Enhed i troen på vor Herre og Frelser!

Hvoraf kommer da den uenighed, som har opsplittet kristenheden i så mange grupperinger og kirker? Ja, selv Jakob spørger ’Hvoraf kommer kampe og hvoraf stridigheder iblandt jer?’ og han svarer selv: ’mon ikke fra de lyster, som kriges i jeres lemmer?’

Så kan vi jo spørge hvad det er for lyster der fører til at enigheden er fraværende blandt mange kristne. Og svaret er ganske enkelt: det er de lyster der fører til at det faldne menneske gerne vil være noget, gælde for noget, tilegne sig ære, ros og ærværdighed blandt mennesker.

Når vi ser lidt på kirkehistorien bliver dette tydeligt. Utallige gange er der fremstået mænd, som har hævdet at ’Gud har talt til mig!’, ’Jeg så i et syn…’, ’Jeg har fået en åbenbaring…’ o.s.v. Og så har det ført til dannelse af nye menigheder, trossamfund og kongregationer. I nyere tid kan nævnes f.eks. adventister, mormoner, Jehovas Vidner o.s.v.

Blandt sådanne kirker/menigheder hører bevægelsen ’Smiths Venner’ alias ’Den kristne Menighed’ alias ’Brunstad Christian Church’. Bevægelsen opstod blandt Johan O. Smiths tilhængere omkring Smiths ’åbenbaring’ som i bevægelsen kaldes ’Kristus åbenbaret i kød’.

I begyndelsen var bevægelsen ikke specielt sekterisk, men hentede inspiration fortrinsvis i mystikken, kvietismen (Fenelon, Molinos, madam Guyon m. fl.), den tidlige pinsebevægelse og ved de såkaldte Keswick-stævner (Jessie Penn Lewis, Andrew Murrey m. fl.). Hen imod midten af 1900-tallet udviklede bevægelsen sig imidlertid mere og mere i sekterisk retning og i dag er bevægelsen nærmest hermetisk lukket m.h.t. kontakt til andre trossamfund. Dette ytrer sig ved at andre kristne end bevægelsens egne tilhængere internt i bevægelsen betegnes som skøgekristne, den religiøse masse, antikristelige o. lign.

Når bevægelsen derfor i dag på deres officielle hjemmeside har en såkaldt opbyggelig tekst som den, der er linket til i begyndelsen af dette indlæg om enhed blandt kristne, er det et frastødende hykleri. Bevægelsen er stærkt sekterisk!